Moeders zijn ook dochters - Vaders zijn ook zonen

16 november 2020

Tweeluik

In de tweeluik "Moeders zijn ook dochters" (lees dit ook als ¨Vaders zijn ook zonen¨) kun je zien hoe het tekort die moeders in hun kindertijd opliepen doorwerkt in de dochters van nu. Heel veel stukken raakten mij in deze tweeluik.

Hoewel ik het kwetsbaar vind, deel ik een klein stuk van mijn persoonlijke ervaring. Hoe het voor mij was en hoe ik er nu in sta.

Hoe het was

Als baby, samen met mijn tweelingbroer, in de buik van mijn moeder voelde ik al het verdriet, het verlies van 2 kinderen, mijn broers.
De behoefte die mijn moeder had, het onuitgesproken, het lege gevoel, de zorg, het niet weten hoe. Daarbij was er toen geen oog voor tekorten die moeders zelf ook in hun kindertijd opliepen.

Voor mijzelf, het geen kind kunnen zijn, al jong zorgen voor beide ouders.
Het verschil tussen hoe het thuis was, de binnenkant en naar buiten toe, de buitenkant

Langzaam vind ik mijn weg weer naar binnen, mijn innerlijk kind weer zien, voelen en liefhebben. De verbinding met mijzelf herstellen. Leren goed voor mijzelf te zorgen, te ontvangen, zo kan ik weer doorgeven. Ik krijg weer vaste grond onder mijn voeten.

Tussenstap

In deze tweeluik zie je Els van Steijn aan het werk, die het boek De Fontein, vind je plek, heeft geschreven. Een prachtige metafoor hoe het werkt in het familiesysteem.
Door haar boek is mijn interesse in familieopstelling en systemisch werk gewekt.
Ook wordt het systemisch werk van Bert Hellinger genoemd, de leraar van @Hylke Bonnema. Bij hem heb ik de jaaropleiding intuïtief systemisch coachen gevolgd en nu voor de tweede keer ben ik als leerassistent ingestapt bij de jaaropleiding systemisch coachen.

Hoe nu verder

Dit is wat ik te doen heb, mijzelf verder ontwikkelen om andere te kunnen begeleiden in hun proces. Bewustzijn creëren en de bereidheid om naar de pijn te gaan. Dat is mijn persoonlijke ervaring van de afgelopen jaren. Waar ik voorheen steeds stopte met gesprekken, omdat ik het wel genoeg vond, voel ik nu de noodzaak om met hulp de pijn bij mijzelf te helen door te voelen (en soms ook te praten of te duiden).
Het verwerken kan alleen door te voelen. Door dit stapje voor stapje te doen, hier de tijd voor te nemen, krijg ik steeds meer ruimte en kan ik mijn eigen plek innemen!

Je kunt deze tweeluik terugkijken door de link te kopiëren:
https://www.npostart.nl/de-boeddhistische-blik/25-10-2020/KN_1717591

 

Familieopstellingen

Familieopstellingen

Read more

Contact opnemen met mij?