Over mij

Mijn levensstroom en -lijn

natuurcoach, teamcoachIk ben Rianne van Dam, geboren en opgegroeid in de lichtstad Eindhoven in het Brabantse land. Rond mijn 20ste levensjaar voerde mijn stroom mij naar Utrecht, voor een opleiding en werk boven de grote rivieren. Ik ben getrouwd met KP en moeder van twee volwassen dochters. RIVADA Coaching staat voor de eerste 2 letters van mijn voor- en achternaam. Je kunt ook het woord rivier er in lezen, het gaat weer stromen. Van oorsprong ben ik een levenslustig, humoristisch, rustig en creatief mens, die diep kan voelen, expressief en een vernieuwer is.

Het lichtje in mij

Zolang ik mij kan herinneren brandde er een lichtje in mij van verlangen, wie ben ik en wat kom ik hier brengen. Al van heel jong voel ik mij anders en heb ik een andere waarneming. Ik zie en voel veel aan op een dieper niveau. Dit heb ik toen niet kunnen delen of uiten. Ik beloofde mijzelf dat ik er ooit achter zou komen wie ik ben en wat bij mijn unieke oorsprong past. Ik wist dat de keuzes die ik maakte zoals een opleiding, werk of kerk niet helemaal pasten bij wie ik ben. Toch bleef ik deels het pad volgen waarvan ik dacht dat dit zo hoorde en het heeft mij ook geleerd en gebracht waar ik nu ben.

Mijn ontwikkelreis

In 2016 leiden mij dit op paden, en in andere stromingen om op verder onderzoek uit te gaan. Mijn ontwikkelreis en bewustwording naar mijn authentieke zelf op een diepere laag. Wat is voedend en helpend voor mij?

Daar kwam mijn liefde voor de natuur weer naar boven, het zijn en het wanderen in het bos. Met vallen en opstaan heb ik geleerd meer te luisteren naar mijn gevoel, mijn lichaam en intuïtie. Wat van nature bij mij hoort en altijd heeft geklopt voor mij, alleen ben ik in de war geraakt door andere verhalen, overtuigingen en meningen. Ik ben minder vanuit het hoofd gaan denken en de reis naar mijn hart en buik gaan maken. Alles wat ik nodig heb, vind ik in mij met hulp van tekens en wegwijzers op mijn pad.

Ook kwam mijn creatieve expressie weer naar boven. In de vorm van natuurfotografie en het schrijven van kunstzinnige en meditatieve metaforen, waar ik mijn eigen ervaringen en van coachees in verwerk, met titels en lijnen van muziek die daarbij passen. Daarnaast beleef ik veel plezier aan yoga en dansexpressie, die uiting geven naar de taal van de muziek en de beweging om jezelf weer te horen en te voelen

Door mijn opleidingen en levenservaring heb ik geleerd dat alles met elkaar samenhangt, ook in het grotere geheel. Lichaam, geest, ziel, energie, voeding, beweging, gedachten en emoties. Daarbij heeft de onderstroom van verhalen en onverwerkte emoties uit het familiesysteem ook invloed op het lichaam, de vraag of blokkade in het hier en nu.

Ik heb zelf steeds de verantwoordelijkheid genomen om hulp te vragen, veranderingen en vernieuwingen aan te gaan. Ik kan nu mijn eigen kracht van binnen voelen en mijn energie is weer beter gaan stromen.

Mijn levenslijn

Naast alle goede herinneringen uit mijn jeugd, vakanties, spelletjes en de humor, liep het verlies van mijn twee broers als baby's, als een gebroken lijn door mijn gezin van herkomst. Over dit grote verlies werd bijna niet gesproken. De niet verwerkte emoties en niet genomen rouw waren voelbaar in de onderstroom. Door deze verdrietige gebeurtenis en niet altijd emotioneel aanwezige ouders, ben ik de verbinding met delen van mijzelf, wie ik van oorsprong ben, kwijtgeraakt.

Ik was jong zelfstandig, ik voelde mij verantwoordelijk en zorgde altijd voor anderen en cijferde mezelf weg. Ik maakte keuzes vanuit mijn hoofd en wist niet meer hoe ik mij echt voelde. Ik volgde meestal de kaders en lijnen van anderen, zoals het hoort. Waarbij ik in de loop van mijn leven mijn eigen draaien er aan heb gegeven met steeds het gevoel ik doe het niet goed en volgens het boekje. Dit heeft veel invloed gehad op mijn ontwikkeling als kind en later in mijn leven.

Meerdere keren in mijn leven vroeg ik mij af is dit het nu en liep ik vast door fysieke en psychische spanningsklachten. Dit uiten zich in een depressie of burnout. Ik kon de voldoening niet vinden in mijn leven, altijd op zoek naar nieuwe dingen, kleding en deels het volgen van het vaste patroon waarin ik ben opgegroeid.

Met hulp van complementaire geneeswijze, gesprekken, coaching, lichaamsgerichte therapie en familieopstellingen kreeg ik stap voor stap, deel voor deel zicht op mijn verhaal, de onderstroom, patronen en overtuigingen uit mijn familiesysteem, gevoelens en pijn in mijn lichaam. Wandelen, yoga, ademmeditatie, dansexpressie en massage therapie, zoals haptonomie en shiatsu waren daarbij het natuurlijke medicijn. Uiteindelijk werd voor mij zichtbaar en voelbaar door familieopstellingen, dit is systemisch kijken wat er is gebeurd in de onderstroom van alle verhalen, dat ik onbewust diepe patronen en overtuigingen, de zwaarte uit mijn familiesysteem en voorouders, aan het dragen was, die niet bij mijn authentieke zelf pasten.

Het leven mag lichter, luchtiger, liefdevoller, zachter en meer in balans zijn.

Alle levenservaring en hulp die mij zo ver heeft gebracht, kan ik nu inzetten als wijsheid om jou in je persoonlijke proces te begeleiden naar Leven vanuit jouw unieke oorsprong.

Contact opnemen met mij?