Bomen in de natuur en een familieopstelling

22-04-2021

Bomen in de natuur en een familieopstelling tijdens een coachsessie

“Ik ben tot rust gekomen door te aarden via ademhaling, stil te staan en in de natuur te zoeken naar mijn gevoel. Ik heb de kracht van mijn moeder ervaren en echt gevoeld.”

- Marie-José -

Bij de start van de wandel coachsessie merk ik dat ze er stevig de pas in zet. Ik begeleid haar bij het aandacht geven aan het ademen en het gebruik maken van de zintuigen. Daardoor raken we bewust van het lichaam en kunnen we vertragen. De stevige pas veranderd in een zachte tred en waar ruimte komt om op adem te komen, stil te staan en te luisteren.

Ze komt bij mij, omdat ze vorig voorjaar beide ouders, al op leeftijd, kort na elkaar heeft verloren. Daarbij kwam ook de zorgen die ze had om haar zus en broer. Het lukte haar niet meer om haar werk te doen. Ze voelde de last en het onvermogen. Ze is zichzelf kwijtgeraakt en haar hoofd zat te vol.

Tijdens de wandeling staan we stil bij de vraag welke plek ze nu heeft in het gezin van herkomst. We belanden op ons pad in een bomenhoekje met geel bladertapijt, waar we in alle rust een familieopstelling kunnen doen.

Ze kiest een aantal bomen uit die haar moeder, vader, broer en zus representeren. We staan stil bij elke boom hoe dit voelt en ik vraag aan haar waar zij nu zelf staat. Ze staat letterlijk middenin omringd door haar vader en moeder en broer en zus wat verder weg. Ze ervaart een zwaarte en last letterlijk op haar schouders en rug. Ze heeft zich van jongs af aan in allerlei bochten gewrongen om niet tot last te zijn.

Ik vraag haar naar welke eigen plek ze nu wil bewegen? Ze zoekt een plek verderop naast haar broer en zus met uitzicht op haar ouders. Ze kijkt naar de boom die voor haar moeder staat. Ze raakt geëmotioneerd van de kracht en de steun die ze nu van haar moeder kan voelen en zien. Ook kan ze anders naar vader kijken, hij heeft een andere plek dan ze altijd dacht.

Ze voelt de opstelling na en ze merkt dat de last van haar schouders afglijd. Ze ervaart meer rust en aarding, nu we de tijd nemen stil te staan bij dit proces.

Dit was een hele bijzondere ervaring tijdens een van mijn coachsessies, de kracht van de natuur en hoe bomen een rol kunnen spelen tijdens een familieopstelling.

Welke ballast heb je van jongs af aan onbewust meegenomen en past nu niet meer bij jou?

Een familieopstelling in de natuur helpt je hier anders naar te kijken. Soms zie je wat je nog niet eerder zag of voel je meer ruimte en leidt dit tot een nieuw inzicht.

Wil je ook een familieopstelling in de natuur ervaren tijdens een coachsessie? Van harte welkom!

New
Moeders zijn ook dochters - Vaders zijn ook zonen

Moeders zijn ook dochters - Vaders zijn ook zonen

Read more

Contact opnemen met mij?