Familieopstellingen

29 januari 2019

Familieopstelling

Het waren twee bijzondere reisdagen als assistent bij de jaaropleiding familieopstellingen met Hylke Bonnema in Amsterdam. Leren voelen met je lijf en bewegen.

Depressie en verdriet
Bij een tekeningopstelling raakte het mij, dat vrouwen in generaties voor ons, de vrouwenlijn, zich niet gezien of gehoord hebben gevoeld. Dit heeft nog steeds invloed op onze generatie van vrouwen.
Daar kunnen verschillende oorzaken of verborgen verhalen onderliggen, bijvoorbeeld verlies van kinderen in een gezin. Dit kan zich uiten in een depressie.
Deze woorden bleven mij bij: "Door je verdriet uit te nodigen heel je de depressie"

Familie opstelling en heling
Het afgelopen jaar heb ik dit zelf gedaan mijn depressie helen. Vorig jaar zomer kwam ik tot de ontdekking dat ik het verlies van mijn twee broers, die heel jong zijn overleden, nog niet helemaal een plek in het familiesysteem had gegeven. Zij voelde zich niet gezien en gehoord door mij. Daardoor raakte ik in een depressie. Met hulp van een therapeut kwam dit in mijn eerste gesprek naar voren.
Door het doen van een familie opstelling heb ik mijn broers gezien en gevoeld. Ik kreeg letterlijk weer ruimte en ik kon mijn eigen plek in het gezin weer innemen.

Persoonlijk proces
Ik heb deze intens verdrietige gebeurtenis in onze familie voor mijzelf kunnen helen. Dat is een proces van steeds een laagje dieper ook met andere thema's die mij raken. Jezelf toestaan verder te kijken naar binnen en jezelf helen is ook zelfliefde.

Steeds een laagje dieper vervolg ik mijn innerlijke reis met hulp, lieve mensen dicht om mij heen, die op mijn pad komen en kruisen.

In dit nog onbekende stukje bos maakte ik deze foto. Van licht naar donker van donker naar licht. Durf jij een onbekend of ongezien stuk van jezelf te onderzoeken?

 

New
Moeders zijn ook dochters

Moeders zijn ook dochters

Read more

Contact opnemen met mij?